Letsel door dieren?

Een hondenbeet, een trap van een paard of een aanrijding door een dier?

U kunt er behoorlijk letsel van oplopen, zoals cosmetisch letsel, hoofdletsel, beenletsel, whiplash of arm- en schouderletsel. Soms zijn de klachten zelfs blijvend of voor altijd zichtbaar.

Het herstel en de behandeling van het letsel gaat vaak gepaard met kosten. Denk aan kosten voor hulp in de huishouding, het eigen risico van uw zorgverzekering, extra fysiotherapie behandelingen of cosmetische littekenbehandeling.

Vaak wordt bij letsel veroorzaakt door een dier nagelaten om juridische stappen te ondernemen. De meeste mensen vragen zich af;  kan ik iemand verantwoordelijk achten voor het gedrag van het dier?

Het antwoord: ja, de eigenaar van het dier.

Wanneer het letsel is veroorzaakt door een dier waarbij een duidelijke eigenaar of bezitter kan worden aangewezen, dan is de eigenaar of bezitter doorgaans aansprakelijk. Ook in het geval dat de eigenaar of bezitter niet aanwezig was bij het voorval. Door een dier te houden, neemt de eigenaar het risico dat het dier schade kan veroorzaken bij anderen. Volgens de wet is de eigenaar dan aansprakelijk. Dit wordt ook wel “risicoaansprakelijkheid” genoemd. Indien iemand in de uitoefening van zijn of haar bedrijf een dier houdt, is het mogelijk om deze persoon aansprakelijk te stellen. U kunt bijvoorbeeld denken aan een manege-houder.

Vaak is de eigenaar verzekerd voor schade die door zijn of haar dier wordt veroorzaakt. De letselschadespecialisten van GLH kunnen u helpen bij het aansprakelijk stellen en het verhalen van uw kosten.

Wij adviseren u om in gevallen van opgelopen letsel door een dier altijd juridisch advies in te winnen bij een van onze specialisten. GLH kan u kosteloos helpen met het beoordelen van uw situatie en u informeren over de mogelijkheden.

Heeft u vragen, neem dan gerust contact met ons op.

 

 

Auteur: GLH