Letsel door een springkussen, wie is er verantwoordelijk?

Er komen steeds meer ongevallen met springkussens en andere opblaastoestellen voor. Vorig jaar kwam het gemiddeld zes keer per dag tot een ongeval op springkussens in Nederland.  EHBO’ers en medewerkers van het Rode Kruis stellen de stijging in de cijfers te herkennen. Als de kinderen op een kussen spelen is er weinig toezicht. Ook worden de kussens met regelmaat op straat gezet en niet op een zachte ondergrond of worden de kussens niet goed vastgezet.

Vaak worden de springkussens gehuurd door een evenementenorganisatie. Op de organisatie van (sport)evenementen rust een zorgplicht ten opzichte van deelnemers en toeschouwers. De zorgplicht van de organisatie is een inspanningsverplichting. Dit houdt in dat de organisatie zich moet inspannen om de risico’s voor de deelnemers zoveel mogelijk te voorkomen en beperken. Welke maatregelen de organisatie dient te treffen hangt af van de omstandigheden. Hierbij kan gedacht worden aan het juist verankeren van het kussen, zorgen voor genoeg toezicht en het plaatsten van een zachte ondergrond.

Daarnaast dient het springkussen deugdelijk te zijn en over een certificaat van goedkeuring te beschikken. Ook is het vaak gebruikelijk dat de leverancier het springkussen plaatst en verankerd. Dit moet natuurlijk wel op de juiste wijze worden gedaan en het kussen dient op een zachte ondergrond te worden geplaatst. Indien dit niet het geval is, is de leverancier van het springkussen bij een ongeval aansprakelijk.

Indien uw kind letsel heeft opgelopen door een springkussen of een ander speeltoestel is het raadzaam om een belangenbehartiger in de arm te nemen gezien de verschillende partijen die hierbij betrokken zijn en de complexiteit van het aantonen van de aansprakelijkheid.

De letselschadespecialisten van GLH beschikken over de juiste expertise en kunnen u kosteloos bijstaan bij het verhalen van de persoonlijke schade van uw kind. De letselschadespecialist zal corresponderen met de verzekeringsmaatschappij en berekent het schadebedrag waarop u recht heeft. Hierdoor hoeft u zich niet bezig te houden met de schadeafwikkeling en kunt u zich volledig op het herstel van uw kind richten.

Heeft u vragen of wilt u vrijblijvend advies? Neem gerust contact met ons op.