Wat is smartengeld eigenlijk?

Volgens Van Dale; “vergoeding van niet in geld uit te drukken schade”…

Indien u door de schuld van een ander betrokken bent geweest bij een ongeval wordt u geconfronteerd met pijn en verdriet. De schade die u hiervan ervaart is moeilijk uit te drukken in geld. Toch heeft de wetgever bepaald dat slachtoffers recht hebben op een vergoeding ter compensatie van het leed. Smartengeld is echt alleen bedoeld ter compensatie van uw verdriet, pijn of ander verlies van levensvreugde. U krijgt het smartengeld naast de vergoeding van overige letselschade zoals extra kosten en verlies aan inkomsten.

Om de hoogte van de smartengeld vergoeding te bepalen zijn een aantal factoren van invloed zoals:
– Leeftijd
– Duur van de ziekenhuisopnames
– Looptijd van het letsel
– Intensiteit van de behandelingen en doorstane pijn
– Duur van de behandelingen
– Resterende beperkingen voor de toekomst
– Mate waarin iemand arbeidsongeschikt is geworden
– Het geschokte rechtsgevoel

Maar wanneer claim ik dan smartengeld?

Dit kan zijn als u bijvoorbeeld door de schuld van een ander bent aangereden op de fiets en u door een botbreuk enige tijd uit de roulatie bent. U heeft dan naast de schade aan u fiets, kleding, het eigen risico van uw zorgverzekering ook recht op smartengeld. De hoogte hiervan is dan afhankelijk van de hier boven genoemde componenten.

U zult begrijpen dat indien u door de schuld van een ander blijvend letsel zult houden u recht heeft op hogere smartengeldvergoeding.

Hoe claim ik smartengeld?

Een letselschade specialist kan u helpen bij het claimen van smartengeld. Hij beschikt over de juiste juridische en medische kennis om voor u de discussie te voeren met de verzekeraar van de tegenpartij. Hierdoor kunt u zich volledig blijven richten op uw herstel.

Het claimen van smartengeld is geheel kosteloos voor u als slachtoffer. De letselschadespecialist dient zijn rekening rechtstreeks in bij de tegenpartij. Die is namelijk wettelijk verplicht de redelijke kosten van rechtsbijstand van het slachtoffer te vergoeden.

Als ik smartengeld ontvang, moet ik dit dan aangeven bij De Belastingdienst?

De verzekeraar keert de smartengeldvergoeding netto uit. U hoeft hier dus geen inkomstenbelasting over te betalen. Wel kan het zijn dat u vermogensbelasting moet betalen omdat uw vermogen door de smartengeldvergoeding is toegenomen.

Ontvangt u een bijstandsuitkering, dan is de smartengeldvergoeding over het algemeen niet van invloed op de hoogte van uw uitkering. Uw uitkering wordt dus niet gekort. Meestal geldt er wel een limiet. Deze verschilt per gemeente. Het is dus altijd raadzaam om uw letselschadespecialist te informeren over de hoogte van uw bijstandsuitkering zodat hij hier rekening mee kan houden bij het claimen van smartengeld.

Heeft u vragen, neem dan gerust contact met ons op.

Auteur: GLH